Москва и Кишинев ще работят върху двустранните отношения

Молдовският президент Игор Додон е готов да насърчава сътрудничеството с Русия, Общността на независимите държави (ОНД) и Евразийския икономически съюз (ЕАИС), въпреки противодействието на прозападното мнозинство в парламента и правителството, пише печатният орган на Кремъл „Российская газета“, цитирана от ИА Фокус
В хода на срещата на молдовския лидер с председателя на руската Държавна дума Вячеслав Володин той заяви, че ще се стреми да върне правото на Молдова да председателства ОНД.
„Миналата година предишният президент [на Молдова, Николае Тимофти – б. пр.] се отказа от статута на председател на ОНД за Молдова. Това беше грешка“, каза Додон. Президентът разчита Молдова да има право да председателства организацията през 2018-2019 г.
Събеседниците не подминаха и важната за двете страни тема за ситуацията в Приднестровието. Додон заяви, че е настроен „конструктивно“ към ръководството на непризнатата република и вече е провел две срещи с нейния лидер Вадим Красноселски. „Ние трябва да обединяваме държавата, мисля, че всички разбират това“, отбеляза молдовският държавен глава. Той изрази намерение стъпка по стъпка да сближава позициите на двата бряга на Днестър, за да може „в нужния момент, когато всички са готови, да вземем решение за политическото урегулиране [на конфликта – б. пр.]“. Реализацията на програмата на Игор Додон предвижда акцент върху „три-четири неща“, които не подлежат на обсъждане. Това са държавният суверенитет и неутралитетът на Молдова, категоричното неприемане на НАТО, православието и „стратегическото партньорство с приятелите от Русия“.
Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин се надява, че руският опит ще бъде полезен за Молдова в частта за достигането на политически консенсус. „Когато става дума за интересите на гражданите, за интересите на страната е необходимо политическите и партийните амбиции да бъдат оставени на заден план“, заяви Володин. Той подчерта, че парламентарните групи в Русия спорят помежду си по вътрешните въпроси, но като правило, излизат с единна позиция по международния дневен ред. „Ние тук консолидираме усилията. Надяваме се, че и този наш опит ще влезе в употреба и на парламента на Молдова“, каза той.
Двете страни се разбраха още тази година да възобновят работа парламентарните групи за приятелство.
„От наша страна има огромен стремеж и желание за това“, заяви първият заместник-председател на Думата Иван Мелников. „Ние виждаме много въпроси, които можем и трябва да обсъждаме заедно. Така че по всякакъв начин ще съдействаме на този процес“, добави той.