Москва изрази възмущение във връзка с обстрела на автобуса в Донецк

Обстрелът на пътническия автобус край гр. Волноваха в Донбас, в резултат на който загинаха 12 души и 10 бяха ранени, подкопава всички усилия, положени за мирното разрешаване на украинската криза. Това заяви Константин Долгов, упълномощен от руското външно министерство по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на правото, цитиран от ТАСС.

„Обстрелът на пътническия автобус край Донецк предизвиква възмущение. Това е поредното престъпление на украинските военни“, каза Долгов.

„Това подкопава всички усилия за мирно регулиране на кризата, – подчерта още дипломатът. – Грубите нарушения на правата на човека от страна на Киев продължават“.

Москва призовава „за обективно разследване на това престъпление, включително и от страна на ОССЕ, както и за наказване на виновните“.

„Международната общност трябва категорично да изиска това!“, каза още Долгов.

Киев побърза да обвини опълченците в обстрел на блокпоста на украинските военни край Волноваха на 13 януари, като според тях те по погрешка са „уцелили автобуса с мирни жители“.

Говорителят на Народния съвет на ДНР Андрей Пургин опроверга тези обвинения, като заяви, че не е възможно опълченците да са обстреляли автобуса, тъй като той се намирал „дълбоко в тила на украинската армия“.

„Ние нямаме възможност да стреляме по този блокпост нито от страната на Телманово, нито от Еленовка. Украинската страна трябва  да знае какво се е случило на нейна територия, в дълбокия тил. Това е много далече от линията на съприкосновение, още повече за миномет“, отбеляза Пургин.

От министерството на отбраната на ДНР заявиха също, че опълченците не са обстреляли автобуса.

Експерти отбелязват, че според характерните повреди и следи върху автобуса, той е бил обстрелян от стрелково оръжие. За артилерийски снаряд тук не може да става дума, твърдят от отбранителното ведомство на ДНР.

„Експерт от министерството детайлно разгледа фотографиите на обстреляния автобус и еднозначно констатира, че съдейки по следите, той е бил подложен на стрелба от автомат или картечница от разстояние от около 50 метра“, съобщават от министерството на отбраната на ДНР.

„Ако бе стреляно с „Град“, както твърди украинската страна, нямаше да можем да познаем автобуса, – поясниха от ведомството. – Обстрелът от установката „Град“ има съвсем друг характер на последствията. Ако бе стреляно с „Град“, ранени в автобуса нямаше да има“.

В Донецк предполагат, че Киев е извършил тази провокация нарочно, за да я използва като предлог за нова мобилизация и възобновяване на кръвопролитията в Донбас.