Москва затвори три КПП и отправи протестна нота на Киев

Москва изрази възмущение и отправи протестна нота на Киев във връзка с новия обстрел на територията на Русия. Също така, тя поиска от Киев, да спре обстрелите на руска гранична територия, предаде ИТАР-ТАСС.

Във връзка с обстрела от страна на украински войски на руски КПП „Гуково”, „Донецк“ и „Новошахтинск“, Русия заяви на Киев, че в случай на повторение на подобни инциденти, цялата отговорност ще легне на киевските власти. Това заявиха по-рано днес от МВнР на Русия.

В заявлението се подчертава, че действията на украинската страна представляват грубо нарушение на основополагащите принципи на международното право. Както съобщи руското ведомство, само по щастлива случайност са били избегнати жертви, тъй като бежанците и служителите на контролно-пропускателния пункт са били евакуирани в безопасно място.

Руските КПП в Ростовска област – „Гуково”, „Донецк“ и „Новошахтинск“, са прекратили работата си, заради честите стрелби от страна на Украйна. Това заяви ръководителят на пресслужбата на граничното управление на Федералните служби за сигурност на РФ за Ростовска област Василий Малаев.

На трите КПП-та е бил евакуиран екипът от митничари, а служителите на гранично управление остават по местата си. „Ако някой реши да премине границата при създалата се обстановка, граничарите ще пуснат хората да минат на наша територия“, поясни Малаев.