Москва е готова да обсъди въпроса за миротворци в Донбас

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да участва в обсъждането на предложенията за изпращането на миротворческа мисия в Донбас, ако и двете страни в конфликта се заинтересуват от това, съобщи РИА „Новости“.

„Участниците в конфликта трябва да се договорят за такива форми на наблюдение за изпълнението на достигнатите от тях договорености, каквито биха били взаимно приемливи“, каза Лавров. На уточняващ въпрос готова ли е Москва да разгледа въпроса за необходимост от миротворци в Украйна, Лавров заяви: „Да, ако страните в конфликта са заинтересовани в това“.

Крим е руска територия и Москва сама решава какво военно присъствие ще има в региона. Това заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков в отговор на изявлението на шефа на европейската дипломация Федерика Могерини, която заяви, че ЕС е обезпокоен от увеличаването на руското военно присъствие в Крим. Полуостровът отбеляза днес една година от присъединяването си към Русия.

Премиерът Сергей Аксьонов поведе шествие по случай годишнината, на която жителите на полуострова развяваха кримски и руски знамена. Премиерът на Крим е категоричен, че полуостровът се е върнал в историческата си родина Русия и никога вече няма да бъде част от Украйна.

Крим отбелязва годишнина от присъединяването към Русия

Полуостровът бе официално приет в състава на Русия на 18 март след референдум, бойкотиран от лоялните на Украйна кримчани. Преди това неидентифицирани въоръжени сили нахлуха на полуострова, а руският президент Владимир Путин призна в документален филм, излъчен преди ден , че е разположил военнослужещи, за да подкрепят „силите за самоотбрана на Крим“. Тези действия принудиха ЕС и САЩ да наложат санкции срещу руски организации и граждани, включително срещу Аксьонов.