Москва: Джабхат Ал Нусра може да бъде използвана, за да свали Асад от власт

Остават подозренията, че терористичната групировка Джабхат Ал Нусра може да бъде използвана, за да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за американското списание The National Interest.

Според дипломатa преди Русия „да разположи там своите военновъздушни сили, коалицията, ръководена от САЩ, много рядко е нанасяла удари над Ислямска държава и почти никога не е удряла позициите на Джабхат Ал Нусра. Според много хора групировката е била пощадена в случай, че в някакъв момент потрябва за сваляне на режима”.

„Това усещане, това подозрение, все още е живо, като се има предвид, че Джабхат Ал Нусра вече два пъти променя своето име, но не промени спонсорите си, които продължават да наливат пари в тази структура, както и да я снабдяват с всичко, което е необходимо за тази борба”, отбеляза Лавров, добавяйки, че „хората знаят това”. Руският първи дипломат продължи с думите, че „когато Русия позиционира силите си там по искане на правителството, ние предложихме на САЩ да координираме усилията си”.

„Те казаха: „Не, ние можем да отидем само, за да преустановим конфликта”, както и че разработените планове за това се прилагат доста стриктно. Въпреки това ние вярваме, че можехме да отидем по-далеч и да координираме своите цели, и е жалко, че това не се случи”, казва Лавров.

Инсценирани терористични атаки”

Редица външни играчи насърчават радикалистите в Сирия да инсценират терористични атаки, изтъкна Сергей Лавров. Според него преговорите в Астана и Женева, насочени към решаване на сирийския конфликт, не се „приветстват от доста голям брой външни играчи, които се опитват да провокират и насърчават радикалите, радикалните въоръжени групировки в Сирия, да създават проблеми и да инсценират терористична атаки”. „Те започнаха огромна офанзива в северната част на провинция Хама и се координират основно с Джабхат Ал Нусра (терористична групировка, която е обявена за незаконна в Русия), която действа под ново име”, допълни Лавров.

Руският външен министър заяви, че „за съжаление, това е и една игра за влиянието в Сирия, която владее съзнанието на хората, насърчаващи този подход, за да сключат след това политическа сделка, вместо да работят в полза на необходимостта от обединена борба с тероризма”. „Това е борба за влияние на бойното поле, и това е жалко. Ние нямаме нужда от това сега”, отбеляза Лавров. Той продължи с думите, че „това, от което имаме нужда, е да се прекратят военните действия и да има силна подкрепа за политическия процес в Женева, който да се концентрира върху новата конституция, която ще бъде придружена от разделение на властта между правителството, опозицията, всички етнически групи, а след това ще бъде последвана от избори и така нататък”. „Но всичко това ще бъде абсолютно безсмислено, ако хората жертват борбата срещу тероризма в името на целта си, на обсесията си за промяна на режима”, подчерта Лавров.

Източник: ТАСС, Поглед.инфо