Москва: Влизането на кораби на НАТО в Черно море е провокация

Москва определи влизането на натовски кораби в Черно море като провокация..

Всяко военно присъствие в близост до зона на регионален конфликт винаги е опасна маневра, която може да доведе до различни неприятни последици, коментира официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, предаде ТАСС.

„Бих определил това като много тревожен сигнал и провокационна схема, която по никакъв начин не добавя стабилност и увереност в това, че мирният процес в Украйна ще се ускори“, заяви Лукашевич на брифинг в Москва във връзка влизането на корабите на САЩ и други страни-членки на НАТО в Черно море.

Експерти наричат присъствието на бойните кораби на НАТО в акваторията на Черно море „игра на нерви“ и продължение на агресивно давление на Русия. Но руската страна не бездейства. Значителна работа се провежда в областта на радиоелектронната борба и разузнаването. След присъединяването на Крим към състава на РФ, руските системи за следене контролират обстановката не само в цялата акватория на Черно море, но и в част от Средиземното море. За разлика от страните на Алиянса, руските военни в това отношение постигат огромни успехи.