Москва: Вашингтон не изпълнява ангажиментите си по сирийското примирие

САЩ и поддържаните от тях организации на сирийската опозиция не са изпълнили нито един от ангажиментите, които поеха в рамките на споразуменията от Женева. Това заяви началникът на Главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской.

„САЩ и контролираните от тях групи не са изпълнили нито едно от своите задължения, взети в рамките на женевските договорености. Основното е, че не е установено разделение между умерената опозиция и Фронта „Ан Нусра“. Освен това ние наблюдаваме не разделение, а сливане на отрядите на умерената опозиция с Фронта „Ан Нусра“ и подготовката им на съвместни настъпателни действия“, посочи Рудской.

Той също така заяви, че многобройните нарушавания на постигнатото в Женева примирие от страна на бунтовниците правят прекратяването на огъня от страна на властите в Дамаск безсмислено.

„Като се има предвид, че условията на примирието не се уважават от бунтовниците, ние смятаме, че е безсмислено за сирийското правителство да го уважава едностранно“, каза той.

Според него от 12 септември, когато беше договорено примирието, то е нарушавано 302 пъти, като през това време са загинали 63-ма цивилни, а 252 души са били ранени.

Прекратяването на бойните действия беше договорено между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров по време на поредица от срещи в Женева и влезе в сила на 12 септември.