Морските тюлени и руските барети – кой е по-по-най?

Често се спори кои части със специално предназначение са най-добре подготвени. Не напразно бойците от отряд „Делта” (САЩ) и SAS (Великобритания) преминават обучение по сходни програми.

На 29 април 2011 г. Барак Обама издава заповед за провеждане на най-важната операция в съвременната история на САЩ  — да се превземе с щурм дом в пакистанския град Аботабад, където се крие Осама бен Ладен. За изпълнение на това толкова сложно задание, което може да има най-непредсказуеми епизоди, американският президент избира малка група от тактическото подразделение на ВМС „Морски тюлени”, която в хода на престрелка унищожава главатаря на „Ал Кайда” в нощта срещу 1 май.

Две години по-късно в медиите се промъкнаха сведения, че само двама от членовете на групата Team 6 — бойците от подразделението „Морски тюлени”, които унищожиха терорист №1 — са останали живи след гибелта на 23-​ма от 25-имата при авиокатастрофа в Афганистан. Според вестник „Кориере дела сера” през април миналата година е загинал още един боец по време на неуспешен скок с парашут.

Високата смъртност за пореден път доказва, че тази група, състояща се от преминали най-строг подбор бойци, е подложена на постоянен риск.

Тактическото подразделение „Морски тюлени” е създадено след един от най-големите военни неуспехи на САЩ. През 1962 г., след провалилия се десант на кубински наемници в Залива на свинете в Куба, президентът Кенеди одобрява създаването на отбрано подразделение от морски десантчици, способно да извършва рейдове в дълбочина на територията на противника. То получава своето бойно кръщение във Виетнам, където характерът на местността и липсата на ясно обозначена фронтова линия изискват участие на сили със специално предназначение. Създадени по образец на групата със специално предназначение на ВМФ на Великобритания, „Морските тюлени” получават задание, освен всичко друго, да извършват наблюдение и патрулиране на река Меконг със своите бързоходни катери.

Именно тогава САЩ започват да ги използват за най-сложните операции, които е трябвало да се провеждат едва ли не с хирургическа точност. Сред най-известните успехи трябва да се споменат освобождаването на трансатлантическия лайнер Achille Lauro, както и на капитан Ричард Филипс, похитен от сомалийски пирати, участието в десанта в Гранада през 1983 г. и в Иракската война през 2003 г. — най-голямото в историята на това подразделение. Промъкнаха се сведения и за неуспехи на „Морските тюлени” — опитът да бъде задържан президентът на Панама Мануел Нориега по време на нахлуването им в тази страна, както и провалената операция за освобождаване на заложници в посолството на САЩ в Техеран през 1980 г.

При подбора на кандидати за изпълнение на подобен род задания се разглеждат кандидатури на военнослужещи от ВМС от мъжки пол, не по-възрастни от 28 години. Процесът на обучение продължава шест месеца, а кулминацията му е тренировка под название „Седмица в ада” — в продължение на пет дни бъдещите командоси преминават през постоянен студ, глад и нямат възможност да спят. Тази „Седмица в ада” преминава в базата „Коронадо” в Калифорния, където се провежда подготовката на половината от намиращите се сега в строя 2500 бойци от отряда „Морски тюлени”. Останалите тренират в базата „Литъл Крик” във Вирджиния. Изключение правят само 300 военнослужещи, които влизат в Team 6, разквартирувани в базата „Дем Нек” също във Вирджиния.

При подбора отпадат до 90% от кандидатите. По време на изпитанията трябва да се пробягат 24 км, да се преплуват три километра във водоеми под открито небе и да се издържат големи физически натоварвания. Като цяло подготовката продължава година и половина, след това една година в състава на подразделението, след което бойците се изпращат на своето първо бойно задание.

Бойците от отряда „Морски тюлени” действат обикновено в състав на взвод от осем души, въпреки че в зависимост от характера на операцията могат да работят както по двойки, така и в пълен състав, като всеки има своя тясна специализация — взривно дело, електроника, прокарване на маршрут, медицинска помощ и т. н.

Загадъчните и зловещи руски барети

Дейността на руските сили със специално предназначение — големия противник на „Морските тюлени” в годините на студената война, винаги е била обвита в плътна завеса на секретност, която я превръща в мит. Въпреки че понятието „спецназ” обозначава всички части със специално предназначение в съветската и руската епоха, сред тях особено изпъкват с равнището на подготовката си две — силите със специално предназначение на Главното разузнавателно управление, което структурно влиза в Службата за военно разузнаване на Въоръжените сили на Русия, и силите със специално предназначение на Федералната служба за сигурност, която се занимава с противодействие на тероризма.

Въпреки многобройните видеоматериали в интернет, разказващи как действат силите със специално предназначение, подробностите от неговата подготовка и досега са засекретени. Тези части са създадени през 50– ​те години на миналия век, в самия разгар на студената война. Първоначално са ги подготвяли за изпълнение на различни тайни операции, сред които внедряване и водене на разузнавателно-диверсионна дейност. След влизането в Афганистан през 1979 г. руските сили със специално предназначение излязоха от сянката и започнаха активно участие в боевете.

Според немногобройните сведения, които са ни известни, в силите със специално предназначение се отделя изключително внимание на ръкопашния бой. Там се използват прийоми от борбата самбо, разработена в Съветския съюз. Освен това значителна част от подготовката преминава с използване на бойни патрони и взривни вещества, което обуславя един от най-високите показатели на смъртност сред частите със специално предназначение в света.

По своята структура руските части са сходни с другите части със специално предназначение. Всяко подразделение се състои от 8 – 10 бойци, действащи под командването на офицер. Те са обучени да работят с взривни вещества, прицелна стрелба, водене на радиоразговори и разузнаване на местността.

Сред неуспехите на руските сили със специално предназначение и преди всичко на тези от Федералната служба за сигурност при провеждане на антитерористични акции трябва да споменем щурма на средното училище в Беслан на 3 септември 2004 г., което два дни преди това беше завзето от терористи ислямисти. Всичко завърши с безпорядъчен щурм, започнат от антитерористичното подразделение „Алфа”. Впоследствие към него се присъединиха и военнослужещи от Въоръжените сили и от Вътрешните войски. Равносметката е 370 загинали.

SAS и Delta Force

Руските сили със специално предназначение са достатъчно известни в света и особено в средствата за масова информация, но съществуват и други елитни части, които преминават аналогична подготовка. Специалната въздушна служба (SAS) и Морските сили със специално предназначение (SBS) на Кралските въоръжени сили на Великобритания бяха създадени по време на Втората световна война и станаха един вид прототип на подразделенията със специално предназначение, появили се по-късно. Сред изпитанията, които кандидатите трябва да преминат, са да издържат марш на скок по планинските хребети на Уелс с товар от 25 кг и да преживеят един месец в тропически гори.

В САЩ има и други добре подготвени части със специално предназначение като 75-​и полк рейнджъри, „Зелените барети” (борба с въстаници, партизани, обучение на чуждестранни военнослужещи) и, разбира се, 1-​и оперативен отряд със специално предназначение „Делта”. Той е създаден през 1977 г. от полковник Чарлз Бекуит, който дълго време преди това се е занимавал с обучение на бойците от SAS във Великобритания. В отряд „Делта” се приемат мъже със звание сержант не по-възрастни от 21 години, прослужили не по-малко от две и половина години в армията и преминали успешно изпитания, които по нищо не се отличават от тези на кандидатите за SAS и отряда „Морски тюлени”.

За разлика от споменатите подразделения със специално предназначение, отряд „Делта” обикновено действа тайно, изпълнявайки по-деликатни задачи. Във военните бази те носят цивилно облекло, а областта на действие включва само територията на САЩ.

С голям международен авторитет се ползват също така израелският отряд „Сайерет Маткал” и силите със специално предназначение на ВМС на Франция.

 

 

Източник: http://rusiadnes.bg