Морските дантели на Сергей Григораш

В Москва в Централния дом на художника се експонират морски пейзажи на известния кримски художник-маринист Сергей Григораш. През последните десетилетия руската живописна традиция претърпя значителни промени.

Академичната живопис все по-малко привлича младите художници – прекалено дълго и сложно е да се изучават всички тънкости на майсторството, а актуалното изкуство, на пръв поглед, предоставя по-големи перспективи.В творчеството на кримския художник Сергей Григораш ясно се вижда влиянието на руските художествени класици, преди всичко, на Иван Айвазовски, чиито морски пейзажи са популярни в целия свят. Ето какво разказа самият Сергей Григораш .Къщата ми се намира на 200 метра от морето, и неговият шум, цялата тази вълшебна атмосфера вдъхва на човек особени чувства. Всеки си има свое отношение към морето, за мен лично това е място, където усещам хармонията на света.Художникът разказва, че в живота му е провървяло. Да рисува морето е истинска радост за него. Той се усмихва: голямо щастие е, когато процесът на творчество прави щастлив самия художник, а картините, които създава, неизменно привличат вниманието на зрителите:

– Морето не може да омръзне. Тази стихия се променя всяка секунда. Истинска услада е да гледаш бурята, вълните, които се състезават една с друга, и никога не се повтарят. Това дава определен стимул за импровизации на художника.

Сергей Григораш спазва традициите на старите майстори: рисува стотици скици, които след това стават работен материал за картините. Художникът признава, че тези живи, бързи скици понякога са му по-скъпи от мащабните платна, върху които той се труди в работилницата. Наред с това, той не се отказва и от съвременните технологии: при изучаване на структурата на вълната, тънкостите, които не възприема човешкото око, му помагат макро фото снимките:

– Фотографията е само спомагателен материал и няма нищо страшно в използването й. Но когато един художник взема снимката, разделя я на клетки и старателно я копира – това не само че е лошо, това се вижда веднага. Тези картини не дават светлина, ако може така да се каже, не предават емоциите, те стават мъртви.

Кръгът на интересите на Сергей Григораш не се ограничава само с морски пейзажи – той рисува и натюрморти, и градски пейзажи, понякога портрети. Но морето като че ли му доверява, разкрива му своите тайни. „Човек трябва да се занимава с това, което излиза най-добре” – казва Сергей Григораш.

.