Монументът на българо-съветската дружба във Варна може да бъде социализиран

Конструкцията на Парк-паметника на Българо-съветската дружба е здрава и монументът може да се ползва. Това са първоначалните изводи от работата по проекта за изследване и социализация на паметника, съобщи за dariknews.bg координаторът на проекта Дафина Неделчева.

Установено е още, че електрическата и вентилационната инсталации са остарели, а каквото е останало от тях е разграбено. Окончателния извод за състоянието на най-големия паметник във Варна ще бъде направен при приключването на проекта, обясни Неделчева.

Зад проекта стои Инер Уил клуб Варна. За реализацията му неправителствената организация, в която членуват само жени, спечели 8000 лева от общинския фонд „Култура“, при поискани 15 000. Сред дейностите по проекта са проучване на строителната документация, изготвяне на технически паспорт на паметника и включването му в кадастралната карта на Варна. Търси се и мнението на собствениците и авторите за бъдещето на монумента.

Паметникът на „Почивка“ да бъде социализиран и отворен за посещения на туристи. Това пък предлага друг проект, кандидатствал за финансиране от общинския фонд „Култура“. С минимални средства запустелият монумент може да бъде приведен във вид, подходящ за посещения. На входа може да бъде монтирана врата, а помещенията вътре да се почистят и обезопасят, смята авторът на проекта архитект Борислав Игнатов.

Този проект също беше оценен от автора на 15 000 лева. Той обаче не беше одобрен от Експертния съвет на фонд „Култура“. Забележките към него са, че липсват препоръка от утвърден творец и писмо за партньорство.

„Може да се покаже паметника отвътре и каква е гледката отгоре. Идеята е той отново да влезе в съзнанието на хората, понеже сега всички просто го заобикалят все едно не съществува. А той всъщност е една много интересна структура, която може да бъде много интересна и полезна за града“, обясни предложението си арх. Игнатов. С една лека конструкция на терасата може да се създаде подходящо пространство за рисуване и скулптура. Вътре може да се поставят временни стени от гипсокартон, които да бъдат изрисувани от художници на графити, смята архитектът. Според него е срамота паметникът да стои в този си вид и да не бъде използван.