Модернизираният ракетоносец Ту-160 извърши първия си полет

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160 извърши първия си полет, който продължи близо 3 часа, съобщи РИА Новости.

Ракетоносците Ту-160 в момента преминаха през първия етап на модернизация, при която се извърши замяната почти на цялото радарно и навигационно оборудване. Очаква се до 2020 г. във ВВС на русия да постъпят повече от десет модернизирани бомбардировача Ту-160.

Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с изменяема геометрия на крилата и е част от въоръжението на руските ВВС от 1987 г. Според данни от отворени източници, в състава на военно-въздушните сили на Русия има 16 самолета от този клас.

Стратегическите бомбардировачи-ракетоносци Ту-160 заедно с Ту-95МС редовно предизвикват безпокойството на западните страни с извършването на тренировъчните си полети. Както съобщи руският министър на отбраната Сергий Шойгу, самолетите за далечна авиация и в бъдеще ще изпълняват полети извън границите на Русия, както и в западната част на Атлантическия и източната на Тихия океан.