МнВР на РФ: решението на парламента в Крим за приемане на Декларацията за независимост е правомерно

МнВР на Русия смята решението на парламента на Крим за приемане на Декларацията за независимост, за абсолютно правомерно. От дипломатическата служба напомниха, че „на 11 март, чрез постановление на Върховния Съвет на Крим бе приета Декларация за независимост на Автономна Република Крим и град Севастопол, в съответствие на която, в случай на приемане на решение на референдума на 16 март за присъединяване на полуострова към състава на Руска Федерация, Крим ще бъде обявен за независима и суверенна държава с републиканска форма на управление”.

Декларацията съдържа международно-правово обоснование на дадения ход, с препратки към Устава на ООН и други международни документи, както и заключение на Международния Съд на ООН от 22 юли 2010 година по случая Косово. В съответното заключение, прието по заръка на Генералната Асамблея на ООН по инициатива на Сърбия, Международният Съд потвърди онзи факт, че едностранното провъзгласяване за независимост на част от една държава не нарушава каквато и да било норма в международното право, подчертаха от Министерството на външните работи на Русия. Същия извод ясно прозвуча в хода на предходните на това решения, на слушанията на Международния Съд , а в частност в документите и изявленията на официалните представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други западни страни”.

„Руската Федерация ще уважи напълно резултатите от свободния избор на народите в Крим в хода на референдума за независимост, на който, както стана известно, са поканени представители  на ОССЕ по двустранна линия”, подчертаха във ведомството.