Млади гласове в руски музикални шедьоври

Концерт с руски музикални шедьоври се състоя в Старозагорската опера. В концерта участваха Офелия Христова, Яница Нешева, Нина Димитрова, Александър Марулев, Милко Михайлов, Евгений Арабаджиев-гост. В тяхно изпълнение прозвучаха песни и арии от опери на А. Рубинщайн, Чайковски, Глинка, Рахманинов, Римски-Корсаков и др.

Особен интерес предизвикаха най-младите участници в концерта. Публиката за първи път се срещна с изкуството на Валери Турманов, най-новия солист на Старозагорската опера. Неговата певческа подготовка след НМА „П. Владигеров“ е свързана с майсторски класове на Анна Томова-Синтова в България и на Луиджи Алва, Ренато Брузон, Лучиана Сера и Мирела Френи в Италия. Има първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIС“.

През 2010 г. Валери прави своя дебют в Ла Скала в ролята на Мартино в „L’occasione fa il ladro“ от Росини. На същата сцена през 2011 г. участва в ролята на Али в „Италианката в Алжир“. През 2013 г. е с Ла Скала в Токио в ролята на Маруло в „Риголето“, след което е поканен от Театро дел Опера в Рим за ролята на Ковальов от операта „Нос“ на Шостакович.

В предстоящите премиери (11 и 16 февруари) на старозагорска сцена той ще се представи в ролята на Фигаро в „Севилският бръснар“.

Артистичната Михаела Берова спечели много фенове от сцената в Стара Загора. Тя е завършила класа по кларинет на Златко Стойчев в НУМСИ „Христина Морфова“. Има магистратура по класическо пеене в Музикалната академия и множество участия в камерни концерти в страната. Има GranPri и специална награда от фестивала „Балканска романсиада“. Гастролирала е в Германия (Мадалена из оп. „Риголето“, Кармен от операта на Бизе), в Кипър (в ролята на Лучия и Лола в „Селска чест“ от П. Маскани) и др.

Публиката прие радушно и Кристин Авери, която идва от Кьолн, Германия. Завършила е архитектура, сега учи пеене в ДМА в София. Има първа награда „Короната на Търновград“ през 2014 г.

NBP.bg, Донка ЙОТОВА