Митническият съюз ще защити от кризата в Украйна

Руският президент Владимир Путин с президентите на Беларус, Казахстан и Евразийската икономическа комисия ускориха процедурата по подготвянето на Договора за създаване на Евразийския икономически съюз, заяви руският президент Владимир Путин в началото на заседанието на Върховния Евразийски икономически съвет, съобщи РИА Новости.

„В съответствие с исканията, които сме направили в предишното заседание в Москва през декември, на правителствата на “тройката“, Евразийската икономическа комисия ускори работата над съдържанието на договора“, заяви Путин при откриването на Висшия евразийски икономически съвет на ниво държавни глави в резиденцията в Ново-Огарьово. Той напомни, че проектодоговора трябва да бъде готов през май 2014 година, а Евразийският икономически съюз трябва да заработи от началото на 2015 година.

По думите на Владимир Путин, институционалната част на договора ще определя международно-правови статут и организационни рамки на бъдещия съюз, ще определя и основните принципи на неговата дейност. Той смята, че интеграционните процеси вече дават положителни резултати. Въпреки общото забавяне на темповете на световната икономика през 2013 година, оборота на Митническия съюз нарасна до 64,10 милиарда долара.

Путин смята, че ситуацията около Украйна може негативно да повлияе на пазарите на Митническия съюз, обединяващ неговата страна с Казахстан и Беларус. Той призова партньорите си да подготвят мерки за защита на производителите и износителите си.

„Украйна е ключов икономически партньор на Митническия съюз. Обединяват ни тесни промишлени и търговски връзки. Украйна влиза в зоната за свободна търговия на Общността на независимите държави. Ситуация, създала се в Украйна, предизвиква сериозно безпокойство. Украинската икономика се намира в тежка, да не кажа най-тежка, криза. Възможни са негативни последици и за пазара на Митническия съюз“, каза Путин.

„Трябва заедно да помислим върху това какво да предприемем за защита на нашите производители и износители. А също така да разработим параметри за бъдещо взаимодействие с Украйна. Безусловно трябва да направим всичко, за да помогнем на нашите партньори да излязат от тази сложна ситуация, в която се намират“, допълни той.