Мистерия – от какво почина човекът, свързал Тръмп с Москва?

Скандалният украински депутат Андрий Артьоменко заяви, че е главен виновник за смъртта на милионера Алекс Оронов. Същевременно той обвини за това и журналисти от в. „Ню Йорк таймс“, предаде Нюз.Ру.

69-годишният Оронов – американски бизнесмен от украински произход, почина на 4 март при неизяснени засега обстоятелства. Той въртеше селскостопански бизнес в Украйна и семейството му бе свързано с Майкъл Коен – адвоката на американския президент Доналд Тръмп.

Оронов е помагал на Коен да установи контакти между Тръмп и руски официални представители. Същевременно той е разработвал план за мирното връщане на Крим в състава на Украйна.

В обсъждането на плана са участвали Коен, Феликс Сатър – дългодишен бизнес партньор на Тръмп, както и Андрий Артьоменко. Тази среща и разкритията за нея станаха една от главните причини за оставката на Майкъл Флин – уличения във връзки с Кремъл съветник по националната сигурност на Тръмп.

Оронов е починал не от старост, болест или нещастен случай, а от намесата на американски журналисти в живота му, написа депутатът Артьоменко в профила си във фейсбук на три езика – украински, руски и английски. И точно там поема отговорност за смъртта на богаташа.

Андрий Артьоменко. Снимка Фейсбук
Андрий Артьоменко. Снимка Фейсбук
 „Именно аз, без нищо да подозирам, споменах името му, като отговорих на невинния въпрос на американски журналист: „Кой ви запозна с Майкъл Коен – личния адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп?“, пише Артьоменко.

И допълва:

„Да, аз отговорих, че Алекс Оронов – моят партньор, моят наставник, моят учител, моят приятел в края на краищата, Алекс бе роднина на Майкъл Коен и именно той организира моето запознанство и моята среща с Майкъл Коен. И от този миг животът му, както, впрочем, и моят, се превърна в ад! Хиляди обаждания, преследвания по улицата, запитвания по имейлите, обаждания на приятели, близки, познати. И с един подтекст – ето, най-после намерихме потвърждение за връзката между администрацията на Тръмп и Путин, чрез него и украинския депутат.“

Същевременно Артьоменко твърди, че визираните от него журналисти публикували на 20 февруари в „Ню Йорк таймс“ статия, която разделила живота му на две части – „преди“ и „след“. Единствената цел на репортерите била да продължават безпощадната си война срещу Тръмп. Затова те изтълкували някои думи на депутата в своя изгода.

Артьоменко твърди, че журналистите са уморили Оронов. В публикацията обаче името на богаташа изощо не е споменато.

В края на февруари Артьоменко огласил нова идея за съдбата на Крим. Той смятал, че полуостровът трябва да бъде даден под международно управление. Депутатът също така заявил, че САЩ съвсем сериозно могат да претендират за Крим. Преди това той съобщил, че смята да пътува до Съединените щати и да представи във Вашингтон идеите си за полуострова.Твърдял, че получил подкрепата на някои американски конгресмени и сенатори.

Пак тогава Артьоменко заявил, че медиите изопачили някои подробности от плана му. Ставало дума най-вече за това, че инициативата му уж предлага отдаването на Крим под наем на Русия за 50 или 100 години. Той не уточнил какъв компромис трябва да бъде намерен между Москва и Киев за да бъде прекратен конфликтът в Донбас, но заявил, че според него САЩ трябва да имат главна роля в мирните преговори.

Ден преди това изказване Артьоменко бил изключен от фракцията на Радикалната партия в украинския парламент. Срещу него било заведено и дело за държавна измяна. Според депутата това не е нищо повече от истерия, която само потвърждава неспособността на украинските власти да приемат алтернативна гледна точка.

В публикацията  от 20 февруари в „Ню Йорк таймс“ се казва, че предложенията на Артьоменко били предадени на Майкъл Флин. Самият депутат потвърждава, че е изпратил до администрацията на Тръмп план за вдигане на санкциите срещу Русия. Освен за отдаването на Крим под наем, се предвижда и изтеглянето на руските сили от Донбас, който трябва да бъде върнат в състава на Украйна.

Артьоменко твърди, че руските лидери са подкрепили идеята му. В Кремъл обаче заявиха, че не знаят нищо за този план. А в родината си депутатът бе обвинен в дискредитиране на Украйна.

Източник: clubz.bg