Мир24: Българите се замислиха за възобновяване на АЕЦ „Белене“

Властите в България ще опитат все пак да реализират проекта за АЕЦ „Белене“, но вече без държавни гаранции и с частни пари. Това пише Мир 24 в понеделник, като цитира изявление на българския министър на енергетиката Теменужка Петрова.

„В момента се обсъждат всички възможни варианти, касаещи проблемното оборудване“, каза Петрова. Според нея единият вариант е да се реализира „Белене“ като частен проект без държавни гаранции, а вторият – да се монтира един от реакторите, построени за централата, на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, а за втория да бъде направен опит да се продаде.

През юни тази година Арбитражният съд в Женева задължи българската НЕК да компенсира „Атомстройекспорт“ за загубите от прекратяването на проекта. Става въпрос за разходи по изпълнената работа и поръчаното оборудване, както и компенсация за процентите и съдебните разходи, включително за задействаните в процеса адвокати.

София прие това решение и реши да отпусне финансова помощ на НЕК, за да може да изплати натрупаните дългове за над 600 млн. евро. Миналата седмица стана ясно ,че Русия и България са се договорили за уреждането на задълженията.

Според Петкова сега властите ще проведат публична процедура за приватизация на проекта. Тя подчерта, че вече има две заинтересовани компании, готови да инвестират в завършването на дейностите. До момента в „Белене“ са инвестирани около 700 млн. евро, като централата има всички необходими разрешителни, затова строителството ѝ може да бъде възобновено моментално.

Източник: Руски дневник