Премиера на Унгария: ЕС се застреля в крака със санкциите срещу Русия

Словашкият му колега Роберт Фицо разкритикува санкциите като безсмислени.

Европейският съюз се е ощетил с икономическите санкции, които наложи на Русия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в петък, предаде Ройтерс.

Изказването на Орбан дойде ден след като словашкия му колега Роберт Фицо разкритикува санкциите като „безсмислени“.

„Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия“, каза Орбан в радиоинтервю. „В политиката на това му се казва сам да се застреляш в крака“, добави унгарският премиер.

Унгария в голяма степен разчита на енергийните доставки от Русия, като в началото на тази години Будапеща постигна споразумение с „Росатом“ да разшири единствената унгарска ядрена централа в договор за 10 милиарда евро. Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС, като унгарските доставки са възлизали на 2.55 млрд. евро през 2013 г.

„ЕС не трябва просто да компенсира по някакъв начин производителите, били те поляци, словаци, унгарци или гърци, които сега търпят загуби, а цялата политика на санкции трябва да бъде преосмислена“, посочи Орбан.

Унгарският лидер не за първи път се противопоставя на икономически санкции срещу Русия заради опасенията за местната икономика. Днес той подчерта, че ще търси пътища за осигуряване на преосмисляне на европейските действия.

„Ще направя всичко възможно – разбира се, всички сме наясно с тежестта на Унгария, така че възможностите са ясни – но търся партньори за промяна на политиката на санкции на ЕС, която смятам, че не беше изцяло обмислена“, допълни той.

Унгарското министерство на земеделието заяви във вторник, че износът на селскостопански стоки няма да бъде повлиян значително от руското ембарго на хранителни стоки от ЕС. Експертите заявиха, че забранените продукти се равняват на около 30% от износа на унгарски селскостопански стоки за Русия и само на един процент от общия износ на такива продукти.

www.faktor.bg