Министър Николина Ангелкова: Българо-руските отношения в туризма се развиват изключително успешно

Българо-руските отношения в туризма се развиват много успешно, а постигнатите през тази година резултати се очертава да надхвърлят рекордните от миналата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Олег Сафонов – ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Разговорът се състоя в китайския град Чънду в рамките на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм към ООН.
Министър Ангелкова подчерта, че Русия е един от стратегическите туристически пазари за България и съобщи, че за периода януари-юли 2017 г. туристите от Руската федерация у нас са близо 365 хил. и това е близо 2% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Само през юли Русия заема второ място в класацията за входящ туризъм в страната ни с общо 155 хил. посещения. През 2016 г. България получи наградата на National Geographic travel-Русия за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи. Николина Ангелкова акцентира, че министерството работи много успешно с туристическите администрации не само на Москва, но и на редица руски региони, особено Уралския край.
Олег Сафонов благодари на българското правителство, лично на премиера Бойко Борисов и на министър Ангелкова за бързата им реакция при настъпилите форсмажорни обстоятелства с руски деца в някои лагери по Черноморието. Става дума за случай от месец юли, когато след внезапна смърт на собственик на лагер „Чавдар“ в Обзор се оказа, че банковите му сметки са изпразнени. Тогава със съдействието на премиера Борисов и спешната визита и намесата на министър Ангелкова на място, почивката на децата продължи по план, дори бяха приети други, вече планирани групи. Компетентните органи работят ефективно и в резултат децата са изкарали добре почивката си и се прибраха без проблеми в родината, поясни днес Сафонов.
Министър Ангелкова увери, че освен масовите форми на почивка двете страни имат голям потенциал да развиват успешно и балнео- и СПА и религиозния туризъм. Съвместно с руските партньори започваме реализацията на поклоннически маршрути. Предстои във Варна да се състои през октомври конференция с участието на руски представители, на която ще се обсъди сътрудничеството в поклонническия и културно-историческия туризъм, стана ясно от думите на министъра. По тези въпроси ще се проведе и съвместна конференция на изложението „Интурмаркет“ в Москва. Също така ще направим изложение в Москва и Санкт Петербург в рамките на Дни на България, каза още тя.
Ще задълбочим партньорството си и за развитието на детския и санаторно-курортния туризъм, в който Русия има големи традиции и си партнира с Европейската СПА асоциация. Добри са перспективите да привличане и на повече инвалиди и спортисти за лечение, рехабилитация и подготовка у нас, поясни още Николина Ангелкова. Тя изтъкна значението на увеличаващите се руски инвестиции в България и даде за пример уникалната за района на цялото Черноморието ледена пързалка в Кранево, където чудесно се съчетава летен туризъм със зимни и плувни спортове.
Олег Сафонов изрази задоволство, че морето на България е много чисто и предлага чудесни условия за почивка. За разлика от други страни тук не е имало бум на рота вируси, а страната е известна сред руснаците като сигурен и спокоен маршрут. Това е факт благодарение усилията на правителството да гарантира спокойствието на туристите и изградените пречиствателни станции, обобщи министър Ангелкова. Тя покани събеседника си отново да посети страната ни и да се запознае на място по-подробно с условията за отдих и пътешестви