Министърът на отбраната на Полша заяви, че един батальон на НАТО е способен да сдържи Русия

Полша възнамерява да разположи на своя територия само един батальон на НАТО, но тези сили трябва да са достатъчни за „сдържането на руската агресия“, заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич в интервю за Defense News.

Той разбира, че в случай на нахлуване Русия ще има числено превъзходство, с което съюзните съединения няма да могат да се справят. Според него обаче, основната цел на батальона ще бъде не победа над противника, а забавяне на настъплението.

„От военна гледна точка проблемът през цялото това време се състоеше в това, че ние бяхме 100 % убедени, че в случай на агресия алиансът ще загуби атакуваната територия и ще бъде принуден да я отвоюва по-късно. Благодарение на присъствието на батальона обаче, ние ще можем да защитим територията достатъчно дълго, за да имат време съюзниците да съберат сили и за предприемат ответни мерки“, каза министърът.

По-рано Мачеревич заяви, че след преговорите във Варшава с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е било прието решение за разполагането на четири батальона край източните граници на алианса – в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Москва многократно е заявявала, че действията на САЩ и НАТО за разгръщане на ПРО в Европа представляват заплаха за националната сигурност и могат да подкопаят стратегическата стабилност в региона. Руската страна отбелязва, че системата за ПРО в Източна Европа е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесена в периферията и разполагането на подобни системи нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, поради което Москва ще бъде принудена да предприеме ответни действия за гарантиране на сигурността си.