Министърът на отбраната на Германия: Русия е необходима за мира в Сирия

В публикувано на 28 септември интервю пред популярно германско издание, министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че без Русия няма да бъде възможно преодоляването на сирийската криза, предаде „Руски дневник“.

Министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен заяви в интервю пред немското издание Berliner Morgenpost, че няма нищо против участието на Русия в преодоляването на сирийската криза.

В отговор на журналистически въпрос, кой трябва да изиграе ключова роля в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, тя заяви: страните, които имат влияние в региона, включително и Русия.

„Трайното преодоляване на конфликта може да бъде осигурено от страните, които имат влияние в региона. Това са Турция, Саудитска Арабия, Русия и Иран. Независимо, че тези страни имат различни интереси, ги обединява твърдата решимост в борбата срещу ИД“, каза фон дер Лайен.

Тя отбеляза също, че смята за „положително“ желанието на Русия да се включи в борбата срещу „Ислямска държава“.

В интервюто Усрула фон дер Лайен отбеляза също и проблема с бежанците, който обхвана не само Германия, но и всички страни от Европейския съюз. Тя подчерта, че трябва да се действа в рамките на конституцията.