Министрите на отбраната на РФ и САЩ обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия

Министрите на отбраната на Русия и САЩ Сергей Шойгу и Аштън Картър обсъдиха в телефонен разговор в петък ситуацията в Сирия. От пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ съобщиха, че „по време на едночасовата беседа министрите подробно са обсъдили обстановката в Близкия Изток като цяло и ситуацията в Сирия и Ирак в частност“.

„В центъра на особено внимание е необходимостта от координиране на двустранните и многостранните усилия за противодействие на международния тероризъм“, заявиха от пресслужбата. Оттам допълниха, че „ходът на разговора е показал, че по голяма част от разглежданите въпроси мненията на страните са близки или съвпадат“. „Министрите констатираха възстановяването на контактите по линия на отбранителните ведомства на двете страни и се договориха да продължат консултациите“, добавиха от ведомството.

На свой ред прессекретарят на Пентагона Питър Кук заяви, че разговорът между министрите е продължил около 50 минути и е носил конструктивен характер.

По думите му, в хода на разговора Картър е изказал мнение за това, че борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия трябва да се води паралелно с преходния политически процес в тази страна. Ръководителите на отбранителните ведомства на САЩ и Русия „се договориха да продължат обсъждането на механизмите за прекратяване на конфликта в Сирия и кампанията за борба срещу ИД“, отбеляза прессекретарят на Пентагона.

Това е първият разговор между Картър и Шойгу, откакто настоящият министър на отбраната на САЩ заема поста си през февруари тази година. Последният път ръководителите на военните ведомства на двете страни са разговаряли през август 2014 г., когато Пентагона оглавява Чък Хейгъл. Миналата година САЩ прекратиха контактите си с Русия във военната област заради събитията в Украйна, но въпреки това отбелязаха, че в случай на необходимост няма да попречат на министъра на отбраната на САЩ да се опита да поговори с руския си колега.

По-рано в петък държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че президентът Барак Обама счита за важни преговорите с Русия във военната сфера по повод бъдещето на Сирия и се надява, че те ще се състоят в близко бъдеще. При това ръководителят на американската дипломация предупреди, че позицията на Вашингтон по повод участието в този процес на президента на Сирия Башар Асад кардинално се различава от гледната точка на Москва.

Разрешаването на кризата в Сирия и борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) обсъдиха в петък специалният представител на президента на РФ за страните в Африка и Близкия изток, заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов и посланикът на САЩ в Москва Джон Тефт.

Както отбелязаха от руското дипломатическо ведомство след резултатите от срещата, състояла се по молба на Тефт, „била е обсъдена създадената в Близкия Изток и Северна Африка обстановка с акцент върху проблемите за разрешаването на сирийската криза на основата на Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., както и задачата за обединяване на усилията за противодействие на терористичната заплаха, изхождаща от ИД“.