Министерството на отбраната на Русия увеличи броя на участниците в мащабните учения

Числеността на личния състав, участващ във внезапната проверка на бойната готовност, е увеличена на 80 хил. души, а количеството авиационна техника е нараснало на 220 единици. Това съобщи в четвъртък началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ Валерий Герасимов.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че в ученията  ще приемат участие 76 хил. военни.

Герасимов отбеляза, че в хода на проверката на бойната готовност се провежда увеличаване на състава на задействаните войски. Така, в четвъртък е вдигнато под тревога и изведено в определените райони още по едно съединение от Западния и Централния военни окръзи, а към отработването на практическите действия са привлечени допълнителни сили на авиацията.

„По този начин числеността на личния състав, участващ в учението, достигна 80 хил. души, а количеството авиационна техника нарасна до 220 хил. единици”, каза Герасимов по време на съвещание в Националния център за управление на отбраната.

Мероприятията по бойната подготовка, които се провеждат в момента във ВС на РФ носят планов характер и не са заплаха за никоя държава, каза още Герасимов.

„Провежданите в момента във Въоръжените сили мероприятия по оперативна и бойна подготовка носят планов характер и не са заплаха за никоя държава”, каза генералът.

На свой ред заместник-министърът на отбраната генерал Дмитрий Булгаков съобщи, че руското оръжие и военна техника са доказали своята надеждност в хода на провежданата в момента внезапна проверка на Въоръжените сили.

„В условията на северния климат и липсата на пътища коефициентът на техническата готовност (на въоръжението и военната техника) не е падал под 98 %”, доложи той на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу.

В същото време, от пресслужбата на военното ведомство съобщиха, че в четвъртък корабната издирвателно-ударна група на Северния флот е принудила да изплува в Баренцово море атомна подводница на условен противник.

Търсенето на подводници, действията на които са били обозначени от екипажите на атомните подводници на Северния флот, се осъществява съвместно с противоподводните самолети Ту-142 и Ил-38 от морската авиация на флота.

„В хода на ученията екипажите на подводните кораби успешно изпълниха комплекс от стрелба с реактивните бомбометни установки РБУ-6000, а също така отработиха използването на торпедно въоръжение”, допълниха още от руското министерство на отбраната.

В момента предстои в Баренцово море да бъде произведено прегрупиране на силите „за провеждането на тактическо учение за защита на Арктическите граници на Русия от заплахи по море”, резюмираха още от управлението на военното ведомство.