Милош Земан: До 20 години Русия ще стане член на ЕС

Президентът на Чехия Милош Земан в интервю за „Коммерсант“ заяви, че санкциите по отношение на Русия може да бъдат свалени до края на годината. Той също така допусна, че в близките десетилетия Русия може да стане член на ЕС пише ИА Фокус.

„ Аз се надявам, че ситуацията в Украйна, където в момента на практика вече не се води гражданска война е удовлетворителна и даже бих добавил, че санкциите може да бъдат отменени ди края на тази година. Съветът на Европа ще обсъди този проблем през юни или юли. Но ще видим“, заяви Земан, като добави, че подкрепя неутралния статут на Украйна.
„Що се касае до Украйна, когато се става член на НАТО членовете на този клуб трябва да се съгласят единодушно за това. Не само Франк-Валтер Щайнмайер, но и Франсоа Оланд и много други заявиха, че са против. Това означава, че има страни-членки, които са против членството на Украйна в НАТО и тя не може да влезе в този съюз“, добави Земан.
Чешкият президент заяви, че не изключва членство на Русия в ЕС.
„Не мога да изключва и даже съм говорил за това, че до 20 години Русия ще стане член на ЕС. Това е напълно възможно, икономиките на Русия и ЕС се допълват взаимно. Русия се нуждае от съвременни технологии, ЕС се нуждае от ресурси“, добави той.