Милиардерът Сорос предрича нова световна война

Американският милиардер Джордж Сорос допуска възможността от нова световна война, началото на която ще бъде сложено от конфликт между Китай и САЩ, пише Market Watch. Според Сорос, такъв вариант е възможен, ако КНР ориентира своята икономика за вътрешни нужди, а не за експорт. Тогава на китайските власти ще им трябва външен конфликт, за да удържат властта.„Ако възникне стълкновение между Китай и военен съюзник на САЩ като Япония, без преувеличение може да се каже, че ще се окажем на прага на трета световна война” – Market Watch Сорос.

За да избягнат това, САЩ трябва да отидат на „голяма отстъпка” на Китай, като позволят юанът да стане част от валутната кошница на МВФ. Китайската валута обаче може да се превърне в сериозна конкуренция на долара, пише Market Watch.

Китай в отговор трябва да отстъпи и да реформира икономиката си, отбелязва милиардерът. С поред него Китай и САЩ трудно ще постигнат съгласие, обаче алтернативата е „много неприятна”.

В противен случай има сериозна опасност Китай да създаде политически и военен съюз с Русия и тогава заплахата от нова световна война ще бъде реална, обобщава изводите Сорос.

Кой е Джордж Сорос

Джордж Сорос е американски финансист, основател и глава на благотворителни фондации, не веднъж обвиняван в помощ при организиране на смяна на властта в много държави. Парите на Сорос спомогнаха за провеждането на първата „оранжева революция” в Украйна през 2004 г., финансистът не го отрича. През май 2014 г. той заяви, че неговият хонд „и досега играе важна роля в ставащите събития”.

Сорос винаги априорно е заемал антируска позиция. Той например призова страните от ЕС да се събудят от сън и да започнат да се държат като „държави, които макар и не пряко, но са въвлечени във война