Миго: Париж ще съжалява, че се е лишил от перспективния руски пазар

Докато Франция демонстрира принципност по украинския въпрос, другите европейски страни подписват с Русия договори за милиарди, пише френският експерт от Института за международни и стратегически отношения Филип Миго в статия за агенция Sputnik, предаде РИА Новости.

„Френските предприятия, нямащи достъп до двата главни световни пазара на оръжие – Китай и САЩ, и сблъскващи се с небивало твърда конкуренция на Близкия Изток и в Азия, доброволно се лишават от един от най-перспективните и развиващи се пазари – руския. Ние рискуваме много скоро да съжаляваме за това” – отбелязва френският експерт.

Миго посочва за пример скорошната визита на Владимир Путин в Италия, където е било обсъдено с италианския концерн Finmeccanica построяването на съвместно предприятие за производство на 160 вертолета AW189, което ще осигури на италианските производители поръчки за 3 млрд. евро до 2025 г.

„Италианският премиер Матео Ренци демонстрира независимост, защитавайки интересите на италианската промишленост, без да обръща внимание на това, какво ще кажат в другите страни от Евросъюза”, пише Филип Миго.

Той съжалява, че Франция, която има възможност да достави на Русия двата хеликоптероносача тип „Мистрал”, не може да се избави от натиска на Запада и да изпълни условията на договора.

„Икономическият патриотизъм,-  отбелязва Миго, – толкова превъзнасян от френското правителство във времето на сегашната криза, <…> трябва да подкрепя износа за запазване на работни места.” Експертът добавя, че това засяга не само корабостроителниците DCNS и STX, където са правени „Мистралите”.

Според него, предприятията от ВПК на Франция са се интересували от руския пазар, като са водили преговори за сделки, стойността на които няколко пъти надвишавала сумата за „Мистралите”, когато Франция решила да замрази цялото военнопромишлено сътрудничество с Русия.

„Значителните инвестиции, вложени от тези компании в руския пазар, могат да се окажат похарчени напразно”, счита Миго.