Мечтан финал в Мелбърн: Серина Уилямс срещу Мария Шарапова

Световната №1 Серина Уилямс е втората финалистка на Откритото първенство на Австралия по тенис. Петкратната шампионка в Мелбърн надигра на полуфиналите доста по-младата си сънародничка от САЩ Мадисън Кийс със 7:6 (5), 6:2. На финала 33-годишната Уилямс ще се изправи срещу рускинята Мария Шарапова, която по-рано днес се справи с лекота със сънародничката си Екатерина Макарова с 6:3, 6:2, пише sportal.bg

С победата си срещу Кийс по-малката от сестрите Уилямс гарантира мечтан за феновете финал с Шарапова, а освен това си осигури и запазването на първата позиция в световната ранглиста след края на първия за годината турнир от „Големия шлем“. Каквото и да се случи във финала със световната №2 Шарапова, Уилямс ще остане на върха.

19-годишната Кийс, за която това беше първи полуфинал в турнир от „Големия шлем“ в кариерата й досега, започна мача вихрено. Тя проби далеч по-опитната си противничка още в първия гейм и това й позволи да поведе с 2:0, а след това и с 3:1. Уилямс обаче постепенно се събуди и върна пробива за 3:3. В крайна сметка, първият сет трябваше да бъде решен с тайбрек и в него носителката на 18 титли от „Големия шлем“ наложи волята си със 7:5 точки. Вторият сет бе доста по-лесен за Серина Уилямс, която поведе с 5:1. Кийс обаче показа борбен дух и отрази цели 7 мачбола в седмия гейм, намалявайки изоставането си в резултата на 2:5. В следващия гейм 35-ата в ранглистата на WTA тийнейджърка спаси още един мачбол, но при деветия нямаше какво да направи срещу 13-ия ас на Уилямс в двубоя.

Серина се класира на 23-ия си финал на сингъл в турнирите ог „Големия шлем“ и лошата новина за Шарапова е, че американката е загубила само 4 от тях. В момента аериканката е само на 4 титли от рекордните 22 на германката Щефи Граф. Шарапова пък се класира по-рано днес на 10-ия си финал от „Шлема“, като тя е спечелила половината от тях. Статистиката от преките двубои между Уилямс и половинката на Григор Димитров също е изцяло в полза на ветеранката от САЩ – 16 победи от 18 мача. Нещо повече, Уилямс има 15 поредни победи срещу 27-годишната рускиня, която грабна трофея през 2008.