Метилов спирт и антифриз съдържа козметичното средство, убило десетки хора в руския град Иркутск

 Метилов спирт и антифриз съдържа козметичното средство „Бояришник“, причинило по последни данни смъртта на 30 жители на руския град Иркутск, предаде ТАСС, като се позова на федералната служба за регулиране на алкохолния пазар. Петнадесет от пострадалите са под лекарско наблюдение, състоянието на повечето от тях е тежко.

Досега бе съобщавано, че отровените са пили лосион, но според Алексей Крупин, оглавяващ сибирския окръжен клон на федералното ведомство, „Бояришник“ е концентрат за вана.

На етикета пише, че съдържа 93 на сто етилов спирт, екстракт от глог, лимоново масло, глицерин и диетилфталат, заяви за ТАСС Крупин. Посочен е обаче несъществуващ номер на стандарта, по който течността е произведена, акто се твърди, в Санкт Петербург. Експертизата откри в продукта метилов спирт и антифриз, добави той.

 В рамките на следствието са задържани двама продавачи на концентрата. В момента следователи и полицаи извършват обиски на пазарите, където се е продавал „Бояришник“. Открити са над 100 пункта за продажба на алкохол с нарушения на правилата за търговия, съставени са няколко десетки протокола, конфискувани са над 2000 литра нелегално продавани спиртни напитки.

В редица места, където се продава козметичното средство „Бояришник“, са иззети над 2000 съда, пълни с този концентрат, с общ обем повече от 500 литра, информира федералното следствие.

Най-малко 26 души починаха от алкохолно натравяне в сибирския град Иркутск, след като пиха козметичен продукт.

В няколко болници са приети за лечение общо 40 души. Състоянието на 16 от тях е крайно тежко, някои от тях са в реанимация.

 Всички жертви на масовото отравяне са пили парфюмерийния продукт „Бояришник“. На шишетата с лосион имало предупреждение, че препаратът не е за вътрешна употреба.

Проверяват се два търговски обекта в града, образувано е наказателно дело за продажба на стоки, които не отговарят на изискванията за сигурност.

В разследването са се включили и службите, които контролират продажбите на алкохолни напитки. Техен представител обясни, че регулацията на фармацевтични настойки и парфюмерийни лосиони, съдържащи спирт, е много скъпо.

Обмисляло се е налагането на по-строг контрол от 1 януари, но още не са взети решения. Според експерта подобни продукти на спиртна основа трябва да се продават само в специализирани магазини, а не в широката търговска мрежа.