Меркел стана „Човек на годината“ и на „Файненшъл таймс“

Германският канцлер Ангела Меркел беше призната за „Човек на годината“ от британския бизнес вестник „Файненшъл таймс“. Причината за това решение вестникът аргументира със силната позиция, която главата на правителството на Германия е предприела по отношение на пометената от притока на имигранти Европа.

„Файненшъл таймс” отбелязва, че Меркел е обещала да приеме бежанците от Близкия изток, а не е вдигнала огради, за да блокира пътя им, както поискаха консервативните й съюзници. Това предизвика недоволство в редиците на Християндемократическия съюз , чиито лидер е Меркел, което може да унищожи политическата й кариера. „В рамките на няколко седмици Ангела

Меркел се трансформира в очите на света и на своите сънародници”, посочва финансовото издание. „Изчезна предпазливият канцлер от миналото и се появи пред всички политик с решителни убеждения“, пише още „Файненшъл таймс“.

Според британския вестник това ще засили репутацията на германския канцлер. „С откриването на пътя към Европа за повече от един милион бежанци, предимно мюсюлмани, Ангела Меркел може да остави след себе си дългосрочно наследство като това на нейния наставник – бившият канцлер Хелмут Кол, който управлява по време на обединението на Германия и раждането на еврото. Миналата седмица Меркел стана „Човек на годината” на американското списание „Тайм”.

Източник: БГНЕС.