Мексико и Русия ще усвояват заедно космоса

Мексико и Русия завършват подготовката и подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на космическите изследвания. За това съобщи Генералният директор на Мексиканската космическа агенция (МКА) Хавиер Мендета Хименес.

Това междудържавно споразумение, касаещо въпросите на науката и технологиите при космическите изследвания е ориентирано към социалните и промишлените потребности. Аз съм изключително оптимистично настроен по отношение на съвместното развитие на тази дейност“, – казва Мендета Хименес.

Според него, документът ще бъде готов за подписване в течение на няколко седмици. „Ние искаме стратегически съюз с Русия с обмен на технологии и продукция. От своя страна Мексико може да осигури производствена база, кадри, разнообразие на технически и научни институти в държавния и частния сектор“ – отбелязва Генералният директор на МКА, подчертавайки, че двете страни имат много допирни точки в областта на мирното усвояване на Космоса.

Уверен съм, че ние ще можем да започнем проектите с голям размах. Отначало искаме да се заемем с информация в областта на Космоса, наземните станции, малките спътници и в дългосрочна перспектива – с развитие на производството на двигатели“, – заключава Мендета Хименес.

http://vseruss.ru/novosti/mir-2/Meksika-i-Rossiya-budut-osvaivat%27-kosmos-vmeste-14557