Международен балетен форум в памет на Мая Плисецкая

В рамките на шестото издание на „Опера в Летния театър 2015“ Държавна опера Варна организира за първи път Международен балетен форум в памет на великата прима Мая Плисецкая. Събитието е естествено продължение на дългогодишните традиции в областта на балетното изкуство и провеждащия се на сцената на Летния театър във Варна Международен балетен конкурс с над 50-годишна история. Зад идеята стои главният балетмайстор на Държавна опера Варна, дългогодишен партньор на сцената на Мая Плисецкая – з.а. на Русия Сергей Бобров.

В първия международен балетен форум в морската ни столица ще вземат участие трупите на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, и балетът на Държавна опера Варна. Те ще представят операта-балет „Carmen Dance“ по музика на Жорж Бизе (днес, 27 юли) и премиерата „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокофиев в сряда, 29 юли, под егидата на кмета на община Варна – Иван Портних. И двата спектакъла в Летния театър са с начален час 21, уточни за ДУМА Виолета Тончева, пиар експертката на ТМПЦ Варна.

Откакто влезе в балетната история на морската ни столица с бравурната си премиера през 2014 г., операта-балет „Carmen Dance“ не спира да очарова публиката, получи наградата „Варна“, пожъна аплодисменти на гастролите в Банско и Търговище, а сега за първи път ще се играе и на открито в Летния театър. „Carmen Dance“ е красив и емоционален спектакъл на главния балетмайстор на Държавна опера Варна и з.а. на Русия Сергей Бобров, в който, освен балетни артисти, под палката на главния диригент Светослав Борисов участват също оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна, с режисьор на оперните сцени Кузман Попов. В героите от любовната драма ще се преобразят Вяра Железова в любимата си роля на Кармен, Валерий Георгиев ще бъде Дон Хозе, Деян Вачков – Ескамилио, Илина Михайлова – Микаела. В същите главни роли ще са и артист-солистите на Сибирската държавна опера и балет в Красноярск.

Енигмата „Ромео и Жулиета“ оживява по прекрасен начин в балетната музика на Сергей Прокофиев. Спектакълът става еталон за качеството на всяка балетна трупа. И в този смисъл постановката „Ромео и Жулиета“ на Сибирския държавен балет свидетелства за артистичните върхове на трупата, една от най-добрите в Русия. Автор на либретото, хореографията и постановката е з.а. на Русия Сергей Бобров, художник – Дмитрий Чербаджи, сценичен грим – Ирина Тарфеева, консултант по сценичен бой – Юрий Щуко, з.а. на Русия. Участват водещите артист-солисти на Сибирския държавен балет и Балетната трупа при Държавна опера Варна.

Източник: в. „Дума“