Медии: РФ ще изиграе ключова роля за Запада в разрешаването на кризата в Сирия

Русия може да изиграе ключова роля в политическото разрешаване на сирийската криза и е време Европа да осъзнае това, за да реши проблема с бежанците, пише норвежкото издание Dagens Næringsliv, предаде РИА Новости.

Миграционната криза, която Европа преживява в момента, може да се реши само при условие на стабилност в страните, откъдето идват бежанците, съдейки по всичко обаче, Европа засега не е осъзнава, че трябва пряко да съдейства за възстановяването на мира и реда в близко разположените региони. В същото време Русия изначално е разбирала важността от поддържането на устойчивост в Близкия Изток, отбелязва изданието.

„…На Запада му дойде време да приеме, че в резултат на мирно уреждане на сирийската криза Асад още известно време ще остане на власт. Най-важната задача сега е постигане на мир и стабилност. Но ЕС настоява Асад да си отиде. Това не е много умно, понеже Европа не е готова за военна намеса в конфликта”, се казва в публикацията.

Необходимо е да се направи всичко, за да предотврати повторението в Сирия либийският сценарий, когато Либия от относително стабилна страна не превърна в държава, в която процъфтяват терористичните групировки. Регулиране на ситуацията е възможно само с приемането на политическо решение, сочи Dagens Næringsliv.

„Европейските страни не искат „да си цапат ръцете в света на реалната политика”, но постъпват аморално, като прехвърлят на други цялата отговорност за регулиране на ситуацията в близките региони. На ЕС ще му се наложи да се научи да контролира своите граници и да осигурява стабилност, тъй като САЩ все по-неохотно решават неговия проблем, счита изданието.