Медии: Путин буди възхищение, защото не се бои да възразява на Запада

Холандското издание Handelsblad отбелязва, че западните политици се заплетоха в недоверието на собствените си избиратели и двойните стандарти на международната сцена, като с това все повече отблъскват от себе си лидерите на най-големите страни в Азия и Латинска Америка.

Светът е изправен пред появяването на нови граници в рамките на съществуващите държави чрез осъществяването на правото на самоопределение, пише Аб Хителинк, наблюдател на холандския вестник NRC Handelsblad, цитиран от Руски дневник.

Присъединяването на Крим към Руската Федерация беше осъдено от Запада заради нарушаването на нормите на международното право, напомня авторът на статията.

„Президентът Путин сякаш е зает с възобновяването на руската експанзионистична политика, насочено срещу териториалната цялост на Украйна. Руснаците сякаш са отговорни за създаването на заплаха от нова студена война. Но нима „анексията“ не е само „освобождение?“, пише холандският журналист.

Според него, ако „Автономната провинция Косово“ има право да избира сама бъдещето си, не може да има никакви правни основания от това право да бъде лишена „Автономна република Крим“.

„На Запад е разрешено само да се мрази Путин, макар че, според допитвания до общественото мнение в Русия, неговата политика спрямо Крим се подкрепя масово. Възхищават му се в такива големи страни, като Китай, Индия и Бразилия за това, че не се страхува да възразява на Запада“, пише авторът на статията.

По думите му, в дадения случай Западът явно се придържа към двойни стандарти. Това само подхранва подозренията, че правото на самоопределение е единствено за приятелите на западните държави, но не и за техните противници.

„Не страда ли Западът от замъглено зрение, избирателно недоверие и двойни стандарти? Нима западните държави нямаше да предприемат военна намеса в случай на заплаха за техните граждани“, пише Хителинк, поставяйки въпроса защо Западът отказва правото на самоопределение на населението на Абхазия и Южна Осетия в Грузия и на Луганск и Донецк в Украйна.

Според него, ООН трябва да направи така, че преразглеждането на границите да става по пътя на изборни процедури, чрез диалог и под международен контрол.