Медии: Москва ще предложи на купувача на „Мистрал“-ите руски хеликоптери

В Кремъл продължават да се интересуват от съдбата на „Мистрал“-ите. В момента Франция е заета с търсенето на нови купувачи за корабите. Хеликоптероносачите могат да заминат за Индия, Египет, Обединените Арабски Емирства и някои други страни, съобщи телевизия „Звезда“.

Русия има намерение да предложи на държавата, която реши да купи „Мистрал“ – ите, разработени специално за тях хеликоптери Ка-52К, съобщават от вестник „Комерсант“.

Отбелязва се, че Русия може да се възползва от правото на вето за продажбата на хеликоптероносачите на една или друга страна – Франция трябва да съгласува конкретния купувач на „Мистрал“ – ите с Руската Федерация.

По-рано бе съобщено, че Франция е компенсирала изплатените от Русия суми по проекта „Мистрал“, а също и разходите по създаването на допълнителното оборудване и обучението на екипажите.

Договорът за строителството на двата кораба от типа „Мистрал“ за Военноморския Флот на Русия на сума около 1 милиард евро бе подписан през юни 2011 година.

На 27 август бе съобщено, че всички пари за „Мистрал“-ите са постъпили в Русия. Става въпрос общо за около 900 милиона евро.