Съставиха топ 5 на руските оръжия, дебютирали в Сирия

Въздушната кампания на руските Военнокосмически сили срещу бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“ („Даеш“) в Сирия успя да пресече хода на конфликта. При това Москва демонстрира съвременно военно оборудване. Агенция „Спутник“ е съставила топ-5 на най-смъртоносните руски оръжия, които „дебютираха“ в Сирия, пише агенция РИА Новости.

Су-35

На първо място авторите на класацията поставят суперманеврения мултифункционален изтребител Су-35, който влиза на въоръжение във ВКС на Русия през 2015 г. През 2016 г. контингентът от руски самолети, разположени на базата „Хмеймим“, бе попълнен с четири многоцелеви изтребители Су-35С.

„Внушителната бойна ефикасност на изтребителя вече привлече вниманието на много потенциални купувачи от цял свят“, се подчертава в статията.

Ракети „Калибър“

снимка / giaoduc.net.vn

През октомври 2015 г. светът „внезапно“ осъзна, че Русия притежава съвременни крилати ракети с голям радиус на действие. Тогава от корабите на Каспийския флот на ВМФ на Русия бяха изстреляни ракети „Калибър“, които поразиха няколко обекта на „Даеш“ на разстояние няколкостотин мили.

„Докато много от характеристиките на новата крилата ракета остават засекретени, очевидно е, че те осигуряват ефективна дистанция на стрелбата на разстояние 350 км, когато се използват срещу морски цели и могат да поразяват наземна цел на разстояние до 2600 км“, отбелязва „Спутник“.

Ту-160

На трето място в рейтинга застава свръхзвуковия стратегически бомбардировач Ту-160, известен като „Белия лебед“.

„Ту-160 по правило се възприема като система за обезопасяване на доставките на ядрено оръжие и е способен са преодолее разстояние до 14 000 км без презареждане. В Сирия тези самолети са унищожили редица обекти на „Даеш“ с обикновени боеприпаси, като управляеми бомби КАБ-500, високоточни ракети клас „въздух-земя“ Х-29Л и крилати ракети Х-101“, се казва в материала.

Ракетна система за залпов огън ТОС-1А „Солнцепек“ 

Тежката система за залпов огън ТОС-1А „Солнцепек“ също се оказва ефикасно оръжие в сирийския конфликт, според авторите на рейтинга. Нейните термобарични снаряди са се оказали изключително ефикасни в планински райони, тъй като взривната вълна от ТОС-1А резонира и се усилва в закрити местности – „неприятна изненада за бойците от „Даеш“, които се опитаха да използват високопланинските райони за укритие“, пишат авторите.

БТР-82А

Пето място заема бронетранспортьорът БТР-82А – „безценен инструмент за всяка операция на пехотата“.

„30-мм автоматично оръжие с коаксиална 7,62-мм картечница на практика раздробява бетонни конструкции, докато в същото време цифровите системи за прицелване гарантират, че видимостта няма да бъде нарушена дори и през нощта“, се отбелязва в статията.