Медведев: Флотът от атомни ледоразбивачи на Русия се възражда

Флотът от руски атомни ледоразбивачи се възражда, което е важно за работата по маршрута в Северно море и усвояването на Арктика, заяви министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев по време на отчета на правителството пред Държавната дума в сряда (19 април), цитиран от РИА „Новости“ и Руски дневник.

„Като цяло можем да говорим за възраждане на нашия единствен в света, подчертавам, единствен в света флот от атомни ледоразбивачи. Това е важно за безпроблемната работа по Северноморския маршрут и за усвояването на Арктика“, каза Медведев.

Той отбеляза, че през годината руските предприятия са пуснали на вода шест бойни кораба, от които две подводници и няколко ледоразбивача; по държавна поръчка е пуснат ледоразбивачът „Поларис“, който работи както на дизелово гориво, така и с втечнен природен газ, и ледоразбивачът „Новоросийск“ – третият в света по мощности дизелово-електрически ледоразбивач.

„Започна разработката на лидер в атомните ледоразбивачи с мощност от 120 МВт. Плават и най-големият и мощен универсален атомен ледоразбивач в света – „Арктика“, ново поколение неатомен ледоразбивач „Александър Санников“ и “ Виктор Черномирдин“, допълни премиерът.