Медведев: Русия ще помогне на Сирия да отстоява суверенитета си

Русия никога не е променяла позицията си по сирийския въпрос и подкрепя единствено легитимната власт, подчерта руският премиер Дмитрий Медведев, който участва в преговорите между президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад в Москва, предаде ТАСС.

В изявлението си, публикувано на страницата му във Facebook, руският премиер отбелязва, че сирийският лидер може да бъде определен единствено от народа в страната, а не от отделни етнически и политически групи, а Русия ще помага на страната да отстоява суверенитета си.

„Във вторник се състоя визитата на президента на Сирия Башар Асад в Москва, – припомни Медведев. – Русият президент Владимир Путин проведе преговори със сирийския си колега. Проведена бе среща на Башар Асад с ръководството на Руската федерация, в която аз участвах“.

„Последният път видях сирийския президент по време на посещението си в Дамаск през май 2010 г. Тогава Сирия бе съвсем друга страна – спокойна и цивилизована. Исторически Дамаск, по който имах възможността да премина и да общувам с жителите, изглеждаше като град, където мирно съжителстват хора от различни националности и религии. Разговарях със сирийците, които говореха топло за Русия и нейния народ, снимах древните джамии и храмове. Това бе една съвременна светска страна“, пише Медведев.

„Всичко се промени буквално след година. От 2011 г. насам животът на сирийския народ се превърна в кошмар: война, терор, смърт, разрушаване на религиозните светини и паметници от световно значение“, констатира Мадведев.

Той подчерта, че „Русия никога не е променяла позицията си по сирийския въпрос. И тогава, и сега ние подкрепяме единствено легитимната власт“.  „Въпреки изминалите години, искам да отбележа, че президентът Башар Асад по време на последното си посещение в Москва бе също толкова спокоен и уравновесен, както и преди пет години“, отбеляза Медведев.

„Очевидно е, че Сирия днес е един от ключовите въпроси в световния дневен ред. Русия се притече на помощ по молба на сирийското ръководство, и сега ние заедно се борим срещу тероризма. Но съдбата на страната остава в ръцете на народа на Сирия. Именно той, а не отделни етнически или политически сили трябва да определи как и с какъв лидер да продължи страната напред. Ние ще помагаме на сирийския народ да отстоява своя суверенитет. И вярваме в мирното бъдеще на тази древна земя“.