Медведев подписа постановление за разширяване на хранителното ембарго с още няколко страни

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за разширяване на списъка със страните, попадащи под руските контрасанкции, съобщи той по време на заседание на правителството, предаде ТАСС.

„Сега към държавите от Европейския съюз, Австралия, Канада, Норвегия и Съединените щати, от които през август миналата година бяха забранени доставките на някои видове селскостопански продукти, бяха добавени редица страни, а именно Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн и с особени условия Украйна“, заяви руският премиер, като припомни, че тази държави по-рано се присъединиха към решението на ЕС за удължаване на санкциите срещу Русия.

„Те (страните) аргументират решението си (за присъединяване към санкциите на ЕС срещу РФ) с това, че са задължени да въведат тези санкции по силата на редица споразумения с Европейския съюз. Но тази позиция е само отчасти справедлива, – продължи Медведев. – Искам да отбележа, че редица държави, имащи аналогично споразумение с ЕС, не участват в санкциите срещу Руската федерация“.

„Така че присъединяването към санкциите – това е осъзнат избор, означаващ готовност към ответни мерки от ваша страна, каквито и са приети“, каза още премиерът.

Особени условия за Украйна

Забраната за доставка на селскостопанска продукция от Украйна в Русия ще встъпи в сила в случай на изпълняването от страна на Киев на икономическата част от споразумението за асоцииране с Евросъюза, заяви Медведев.

„Що се отнася до Украйна: забраната за внос на селскостопанска продукция ще встъпи в сила само в случай на изпълняването от правителството на тази страна на икономическата част от споразумението за асоциация с ЕС, което Киев сключи през юни миналата година“, каза премиерът.

Медведев припомни, че по-рано Русия е предоставила на Киев определен срок – до 1 януари 2016 г. за решаването на въпросите за икономическото регулиране.

„След изтичането на този срок – ако ние не можем да се договорим при посредничеството на Европейския съюз, а никакви признаци за това аз не виждам – ще встъпят в сила по-рано приетите документи, които установяват за Украйна редовен режим на търговията и ембарго на продоволствията“, каза руският премиер.