Медведев към Украйна: Да не станете като България

Войната можеше да бъде избегната, ако Украйна бе обсъдила с Русия споразумението за асоциирането си с Европейския съюз, пише руският премиер Дмитрий Медведев в статия, публикувана днес във вестник „Независимая газета“.

В публикацията, озаглавена „Русия и Украйна: живот по нови правила“, той освен това съветва новите украински власти да се поучат от негативния според него опит на страни като България след присъединяването им към ЕС. Медведев критикува Европейския съюз, че е можел да предотврати много трагедии, включително гражданската война в украинския югоизток, ако е била благоволила снизходително да се съгласи „на съвместно – фактически напълно естествено и необходимо – обсъждане“, предаде РИА Новости.

Сваленият от власт украински президент Виктор Янукович водеше преговори за асоцииране с ЕС, обещавайки на страната „европейски избор“, и „опитвайки се едновременно да продължи играта с Русия. В крайна сметка, след икономически анализ на всички рискови и възможни последици, и също така осъзнавайки, че гаранции за сериозно и бързо интегриране от страна на Запада няма, той отложи процеса на асоцииране с ЕС“, гласи версията на Медведев по въпроса, предизвикал прозападната революция в Украйна.

Руският премиер вижда в „европейския избор“ на новите украински власти повтаряне на грешката на Янукович, предаде ТАСС, цитирайки статията в „Независимая газета“. Отношението на ЕС към Украйна напомня за неоколониализъм, украинските производители няма да издържат на конкуренцията, аргументира се той.

Руският премиер предупреждава, че Европейският съюз не бърза да покани Украйна на масата на европейските държави като равноправен партньор, а целенасочено се държи с нея като с „бедната Лиза“, за която „никога няма да се ожени“, пише още в статията. Медведев съветва украинските власти да се вгледат в опита на своите югозападни съседи, които вече са влезли в ЕС. За шест години след присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. безработицата се увеличи от 6,9 до 11,8 процента, а чуждестранните инвестиции намаляха за същия период близо девет пъти (от 9,051 милиарда евро до 1,092 милиарда), отбелязва той.

Медведев пише, че Русия де факто е поддържала икономиката на Украйна в продължение на десетилетия, без да използва това като политически фактор. В Киев обаче така и не могат да оценят адекватно това, отбелязва той. Медведев изразява съжаление, че новите украински власти не са измислили по-добра за развитие от антируските лозунги. Русия няма да се поддаде на провокации, обещава той.

Медведев предупреждава, че проблемът с транзита на руски газ през Украйна не е решен. По-нататъшното двустранно сътрудничество в тази сфера зависи от точното спазване от Киев на графика за плащанията, подчертава той. Руският премиер предупреждава, че контролът над влизането в страната на украински работници ще бъде затегнат. В резултат Украйна рискува да загуби 11-13 милиарда долара, което се равнява на около 7 процента от нейния брутен вътрешен продукт.

Източник: http://www.novini.bg/