Медведев: Конгресът на САЩ унижи Тръмп с търговската война с Русия

Новите санкции на САЩ срещу Русия са в пълна степен обявяване на търговска война, обяви руският премиер Дмитрий Медведев, съобщи Би Би Си. Подписаният от американския президент Доналд Тръмп закон слага край на надеждите за подобряване на отношенията между двете срани, допълва той.
Тръмп обнародва вчера нови икономически санкции, приети от Конгреса, които засягат най-вече руската икономика. Целта им е да накажат Москва заради обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим и напрежението в Донбас.

„Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин“ написа във фейсбук Медведев, цитиран от БТА. Според него освен, че на Русия е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп и още един начин за поставяне на американския президент на мястото му.

„Естаблишмънтът направо надигра Тръмп: президентът не е доволен от новите санкции, но не можа да не подпише закона“, коментира Медведев. „Новата тема за санкциите се яви преди всичко като още един начин да бъде поставен на място Тръмп. Предстоят нови маневри, чиято цел, разбира се е, отстраняването му от власт“, твърди той. И допълва: „Несистемният играч трябва да бъде ликвидиран“.

Според руския премиер законът за санкциите е кодифициран и ще се запази в продължение на десетилетия, освен „ако не стане чудо“. Този закон е с по-сериозни последствия от поправката „Джексън-Ваник“ от 1974 г. за ограничаване на търговията с Русия, тъй като е по-всеобхватен и не може да бъде отложен с укази на президента без съгласието на Конгреса“, обяснява Медведев.

„Така в крайна сметка отношенията между Русия и САЩ ще бъдат крайно напрегнати, независимо от състава на Конгреса или личността на президента“, пише още той.

Срещу закона за санкциите остро реагира и Външното министерство в Москва.

„Това е опасна и недалновидна политическа линия, способна да подкопае стабилността в света, за която Москва и Вашингтон носят особена отговорност“, обяви в специално комюнике руското министерство на външните работи. „Вече сме показали, че няма да позволим безответни враждебни действия и си запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се допълва в съобщението.

Москва призовава Вашингтон „да се отърси от илюзиите и да разбере, че никаква заплаха, нито опит за оказване на натиск, няма да накарат Русия да промени политиката си или да пожертва националните си интереси“, се подчертава още в комюникето.

Източник: Фрогнюз