Медведев: Забраната на Киев за полетите в РФ – борба на украинските началници със собствения им народ

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече забраната за въздушното общуване между Русия и Украйна пример за „борба на украинското ръководство със собствения му народ“, предаде ТАСС.

„По инициатива на украинското правителство са прекратени полетите на всички авиокомпании в Русия и Украйна. Това е поредният блестящ пример за борбата на украинските началници със собствения им народ: три четвърти от пътниците бяха украинци“, пише Медведев на страницата си в социалната мрежа Facebook.

Припомняме, че на 16 септември Украйна въведе санкции по отношение на руските авиокомпании, предвиждащи „ пълно или частично ограничение на транзита на ресурси, полетите и превозите на територията на Украйна“. В списъка се озоваха големите руски авиопревозвачи „Аерофлот“, „Трансаеро“, „Сибир“, „Россия“, „Уралски авиолинии“, „Оренбургски авиолинии“, както и „, „Газпром-Авиа“, „Донавиа“, „Когалимавиа“, „Полет“, Red Wings, „РусДжет“, „РусЛайн“, „Якутия“, „Ямал“ и др. Тези авиокомпании се оказаха в списъка от 150 юридически лица, към които украинската страна е въвела ограниченията. Не попадна под санкциите само компанията „Ютеър“.

Отговорът на Москва

Първоначалното учудване на Москва бързо бе заменено от обичайните опити за търпеливо увещаване, а след това, под натиска на заплашващите финансови загуби, Русия обяви въвеждането на ответни мерки по отношение на украинските авиокомпании.

На 28 септември украинското правителство издаде указ за изпращане на украинските компании на уведомление за прекратяване на използването на въздушното пространство на Русия в сила от 25 октомври. Забраната засегна три големи украински предприятия: „Международни украински авиолинии“, „Мотор Сич“ и YanAir.