МВФ призна, че съветите към Украйна са били грешка

Оказа се, че бившото правителство на Украйна е имало известно право, отказвайки да изпълни драконовските условия за предоставяне на кредит от страна на МВФ. Това е изводът от признанието на самия фонд, а по-точно – от специалното одиторско подразделение в структурата на МВФ, което регулярно оценява работата му и дава препоръки за повишаване на ефективността му.

В публикувания си във вторник отчет одиторите на фонда недвусмислено признаха – съветите към правителствата на европейските държави по повод съкращаване на бюджетните разходи и повишаване на данъците не са довели до никакви подобрения. „Призивът към фискална консолидация, както се убедихме, беше прибързан. Възстановяването на икономическото положение на най-развитите страни се оказа значително по-бавно, а за много европейски страни – краткотрайно” – признава фондът.

Накратко, вместо да помогнат за възстановяване на икономиката, тези препоръки не доведоха до почти никакъв ръст, а в повечето страни се стигна дори до спад в икономическите показатели. Одиторите на МВФ отбелязват също, че преди време редица известни експерти са предупредили за негативните последици от приемането на подобни препоръки. В отчета се казва още, че те са предложили точно обратното – да се увеличават бюджетните разходи, за да се стимулират икономиките и същевременно с това да се либерализира паричната политика.

Одиторският отдел разкритикува и отсъствието на гъвкавост от страна на МВФ при изготвянето на препоръките за отделните държави. „МВФ недостатъчно старателно е адаптирал препоръките си за разширяване или консолидация на бюджета към правителствата на различните държави, според индивидуалните особености и условията на достъп до финансиране на всяка една от тях“, се посочва в документа.

За да се справят с икономическата криза, през периода 2008 – 2009 година много страни обявиха многомилиардни мерки за стимулиране на вътрешното търсене и увеличаване на държавните разходи за борбата с безработицата. През 2010г. започна възстановяване, но точно тогава МВФ излезе с настойчиви препоръки за намаляване на разходите, повишаване на данъците и съкращаване на бюджетния дефицит.

Одиторите на фонда казват също, че тази политика е довела и до нова рецесия. Европа не може да се справи с нея и досега. Във вторник Европейската комисия за пореден път преразгледа прогнозата за възстановяването на икономиката през тази година. Очакванията са през тази година икономиката в еврозоната да нарасне само с 1,1%, макар че преди половин година се прогнозираше ръст от 1,7%. Лошото е, че на границата на рецесията се оказа Германия, която беше най-големият пропагандист на мерките за икономия на бюджета, препоръчани от МВФ.

На Украйна МВФ препоръча същите мерки като на европейските държави. Основните изисквания за предоставяне на стабилизационен кредит бяха въвеждане на плаващ курс на валутата и съкращаване на бюджетния дефицит. На първо място това би трябвало да стане за сметка на отказ от субсидиране на комунални тарифи и цените на газа, което би довело до рязкото им повишаване. Това каза бившият Първи вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов, който миналата година оглави украинската делегация на преговорите с МВФ. Подобни условия фондът отправи и към кабинета на Арсений Яценюк, който се съгласи с тях, без дори да разгледа възможните заплахи и рискове.

Изпълнението на тези препоръки би било пагубно за икономиката на Украйна, аргументира решенията си Арбузов. Това би довело до рязък спад в доходите на населението при положение, че липсва потенциал за тяхното повишаване, а разходите биха се увеличили значително. Това се отнася както за сметките за битови нужди, така и за покупката на стоки, произведени извън Украйна – дрехи, обувки, електроника, голяма част от хранителните продукти. На хората просто биха им останали много по-малко пари за купуване на украински стоки, а това би значило намаляване на производството на местните предприятия.

Финансово-икономическият блок на правителството се отказа от реализацията на този сценарий, залагайки именно на ръста на икономиката за сметка на вътрешното търсене, отбеляза Арбузов. Последвалото изпълняване на препоръките на МВФ доведе до всички негативни последствия, от които се опасяваше предишния кабинет. Украинската гривна загуби повече от 40% от стойността си, някои от тарифите се вдигнаха почти двойно. Инфлацията се очаква да стигне 20% до края на годината, а икономиката на страната ще загуби от 7 до 9 % и ще намалява и през следващата година.

В Европа също признават, че съществува опасност от изпълнението на препоръките на МВФ. Френското правителство демонстративно заяви, че няма да съкрати дефицита на бюджета до по-рано обсъдените 3% от БВП. През следващата година той ще нарасне повече от 1,5 пъти, тъй като икономиката на страната се нуждае от допълнителни мерки за стимулиране, заяви френският президент Франсоа Оланд. Струва си сегашното правителство да последва примера на Европа сега, след като по-рано се отказа от политиката на предишното.

/obozrevatel.com/