МВФ може да преразгледа програмата си за Украйна

Международният валутен фонд предупреди, че ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт.

МВФ обеща 17 млрд. долара за Украйна. „Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока /на Украйна/, то програмата ще бъде преразгледана“, предупреждава МВФ.

„Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции“, посочва фондът.

Според МВФ източните украински области – Донецк, Луганск и Харков, съставляват 21% от БВП на страната и около 30% от производството й. В случай на ескалация в района, МВФ смята, че ще е необходимо да се увеличи финансовата помощ за страната, съобщава БТА. Корективни мерки към програмата за реформи, изисквани от МВФ, също могат да бъдат обмислени, посочи фондът.

Сумата от 17 млрд. долара МВФ отпуска на Украйна в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 млрд. долара, в който участват и Европа, и Световната банка.