МВнР на РФ: Резултатите от референдума във Великобритания ще повлияят както на страната, така и на ЕС

Резултатите от референдума във Великобритания по въпроса за членството в Европейския съюз е повлияят значително както на бъдещето на самата страна, така и на ЕС като цяло. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

„Това е изцяло вътрешен проблем за Великобритания и ЕС. Неведнъж сме заявявали това. Явно британският народ трябва да направи труден, съдбоносен избор. Неговото решение със сигурност ще окаже сериозно влияние върху бъдещето както на самата Великобритания, така и на Европейския съюз като цяло“, заяви Захарова.

Тя отбеляза, че, уважавайки самото понятие референдум, както и суверенния избор на една или друга страна, в Москва считат, че „този избор трябва да бъде направен без какъвто и да било натиск, особено отвън“.

„С уважение следим как британците провеждат този важен за тях референдум. Когато бъдат известни резултатите от него, тогава може да се дават и съответните оценки“, заяви официалният представител на руското външнополитическо ведомство.