МВнР на РФ: НАТО не даде конкретни примери за „руската заплаха“

До момента НАТО не е формулирала конкретни примери за така наречената „руска заплаха“, която алиансът определя като причина за разполагане на свои войски на Изток. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

„Нещата трябва да се казват с истинските им имена. А тяхното име е – приближаване на инфраструктурата на НАТО към руските граници. Струва ми се, че именно това натовците открито и ясно говорят през последната година. Затова не виждаме нито примери за тази заплаха, нито конкретни, така да се каже, реалистични цели, които да си поставят по неутрализирането й. И, честно казано, май никой друг не ги вижда“, каза Захарова в интервю за агенция „Спутник“.

По думите на дипломата, „паралелно с това ние виждаме как съществува реална опасност от страна на явления като международния тероризъм, организираната престъпност и стихийните бедствия, по които трябва да се работи и по които има потенциал за реално международно сътрудничество“.