МВнР на РФ: Москва е информирала НАТО за внезапните учения, нарушения няма

Москва е информирала за провеждането на внезапните учения и няма нарушения на документите, заяви пред РИА Новости директорът на отдела за общоевропейско сътрудничество към МВнР на РФ Андрей Келин, коментирайки изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че Върховният главнокомандващ ВС на РФ – президентът Владимир Путин е наредил да започне поредната внезапна проверка на Въоръжените сили, по време на които предстои да бъде оценено състоянието на арсеналите и готовността на „отделните органи на военно управление“. Проверката ще се проведе в периода от 14 до 22 юни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано заяви, че провежданите от Русия внезапни учения подкопават прозрачността и предсказуемостта и алиансът продължава да настоява за внасяне на промени във Виенския документ на ОССЕ, за да има възможност да ги наблюдава.

„Министерството на отбраната информира за провеждането на тези учения. Уведомени бяха всички военни аташета“, заяви Келин.

„Друго нещо е, че такива учения не са предвидени в документите, отнасящи се до мерките на доверие и контрол над оръжията. Това е нова форма и нищо повече. Тук няма никакви нарушения на действащите документи“, каза още той.

От руското министерство на отбраната неведнъж са заявявали, че внезапните проверки във Въоръжените сили се провеждат в обстановка на максимална откритост и единствено на територията на Русия. Както заяви по-рано зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов, РФ доброволно е уведомила всички държави-участнички във Виенския документ от 2011 г. за внезапната проверка, която ще се проведе от 14 до 22 юни.