МВнР на РФ: САЩ „вдигат врява“ около ДРСМД, за да оправдаят приближаването си към руските граници

САЩ вдигат врява около Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРМСД), за да оправдаят развитието на военните си програми и приближаването на американската военна инфраструктура към руските граници, Москва ще си направи от това съответните изводи, се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в сряда, предаде РИА Новости.

„Особено тревожно е, че изкуствено създадената от САЩ истерия около ДРСМД започва да се използва в качеството на оправдание за „комплексната реакция“, включваща осъществяването на широк спектър от дългосрочни военни програми, включително и свързани с модернизация на ядреното оръжие и повишаване на неговата ефективност, както и с увеличаването на американското военно присъствие в близост до границите на Русия в Европа и АТР“, отбелязват от руското МВнР.

„При това всички посочени мерки се предполага да бъдат реализирани, дори и ако ситуацията с ДРСМД бъде разрешена. Това бе ясно заявено по време на изслушванията в Конгреса. Ситуацията с договора по такъв начин безсрамно се използва за създаването в евроатлантическия регион на атмосфера на хронично военно напрежение. Разбира се, ние взимаме под внимание подобни заявления и си правим от тях необходимите изводи“, подчертава се в съобщението.

Руското външно министерство посочва, че Москва неведнъж е заявявала ангажираността на Русия към Договора за РМСД и е предлагала на американските си колеги да се откажат от методите на „мегафонната дипломация“ в обсъждането на спорните въпроси и да преминат към експертен диалог в двустранен формат.

„Ние виждаме обаче, че американската страна продължава да предпочита използването на недоказани обвинения и се отклонява от обсъждането на „неприятните“ за тях теми“, се казва в съобщението на МВнР на РФ.