МВнР на РФ за санкциите: В поведението на ЕС е очевидно отсъствието на логика

Свързването на санкциите на ЕС срещу Москва с разрешаването на конфликта в Югоизточна Украйна е изкуствено и безоснователно, и е очевидно отсъствието на логика в решението на Брюксел, заявиха от руското външно министерство, предаде РИА Новости.

На 21 декември Евросъюзът окончателно потвърди удължаването на действащите икономически санкции срещу Русия с още половин година – до 31 юли 2016 г. Решението бе съгласувано в понеделник в рамките на писмена процедура след одобрение на заседанието на Съвета на постоянните представители на страните-членки в ЕС, което се проведе в петък миналата седмица. Тогава източник, близък до ръководството на ЕС, съобщи пред РИА Новости, че санкционният пакет няма да се промени – става дума а техническо удължаване на сроковете на действието му. Той заяви също, че решението трябва да влезе в сила от вторник.

„В Москва обърнахме внимание на решението на Евросъюза от 21 декември за удължаване на срока на действие на ограничителните мерки по отношение на Русия. Принудени сме да констатираме, че вместо да се гради конструктивно сътрудничество в борбата с ключовите предизвикателства в съвременния свят, като международния тероризъм, в Брюксел предпочитат да продължават късогледо да играят на санкционни игри“, се казва в коментара на отдела за информация и печат към руското МВнР.

„Това, че ЕС свързва санкциите си с разрешаването на конфликта в Югоизточна Украйна, е изкуствено и безоснователно. Този конфликт създаде не Русия, а днешните киевски власти, които се опитаха чрез сила да потиснат несъгласието на Донбас с държавния преврат в Киев през февруари 2014 г. Трябва да припомним, че отправната точка на кризисните събития в Украйна през последните две години бе ситуацията около нейното асоцииране със самия Евросъюз“, припомниха от дипломатическото ведомство.

В коментара се подчертава, че в поведението на ЕС „е очевидно отсъствието на логика“: Брюксел „се опитва да „накаже“ Русия за това, което не зависи от нея, но в което е съучастник той самият“.

„Ситуацията ще се промени, ако ЕС работят по необходимия начин с Киев, подтиквайки го към изпълняването на „Комплекса от мерки“ от Минск, одобрен от резолюция 2202 от Съвета за сигурност на ООН. Удължаването на антируските санкции на този фон е доста лицемерно. А да се предполага, че чрез санкциите може да бъде накарана Русия да се откаже от принципните си подходи, бе от самото начало погрешно и недалновидно. Тяхното удължаване означава, че ЕС ще остане в плен на собствените си заблуди“, подчертаха още от МВнР на РФ.