МВнР на РФ: ЕС е отговорен за продължаването на военната операция в Киев

Този пък ЕС автоматично поема отговорността за продължаването на военната операция в югоизточна Украйна. Това се казва в съобщението на руското външно министерство, обявено след като лидерите на Евросъюза одобриха ожесточаването на санкциите срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

„Сега вместо това, да бъдат използвани налични възможности за начало на диалог с Киев с представителите на югоизточна Украйна, Евросъюзът зае страната на привържениците на силовите решения на вътрешноукраинския конфликт и провокиране на конфронтация с Русия на този фон. С това действие, ЕС поема отговорност за продължаването на военната операция водена от Киев, в резултат на която всеки ден загиват хора“, гласи документа.

В руското ведомство напомниха, че Русия в продължение на този конфликт, а и от самото му начало, съдейства максимално за прекратяване на огъня. Винаги е призовавала за вътрешноукраински диалог, а също строго е следвала Женевските споразумения от 17 април 2014 г., включително и най-важното от тях – прекратяване на кръвопролитията и начало на мирния процес в Украйна.

„Всички наши усилия се натъкнаха на откровен саботаж от страна на Киев и неговите американски покровители“, се казва още в съобщението на МВнР на Русия.