МВнР на РФ: Действията на Лондон при разследването на делото Литвиненко са политически мотивирани

Москва нямаше основания да очаква, че финалният доклад на председателя на „публичното разследване“ на обстоятелствата около смъртта на Александър Литвиненко ще бъде обективен и безпристрастен. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Разбира се, трябва ни време, за да проучим подробно съдържанието на този документ, след което ще дадем детайлна оценка“, отбеляза Захарова. Тя обърна внимание на това, че „руската позиция по този въпрос остава без промяна и е добре известна“.

„Съжаляваме, че чисто наказателно дело бе политизирано и помрачи общата атмосфера на двустранните отношения. Очевидно, решението за прекратяването на разследването и началото на „публичните изслушвания“ е ярко изразено политически мотивирано“, подчерта Захарова.

„Причината е ясна – процесът, въпреки названието си, не бе прозрачен нито за руската страна, нито за обществеността, имайки предвид спецификата на закритото разглеждане на материалите под предлог, че е „секретно“, – каза официалният представител на министерството. – С оглед на всичко това, нямаше основания да очакваме, че крайният доклад на политически ангажирания и крайно непрозрачен процес, резултатите от който бяха предварително определени, изведнъж ще се окаже обективен и безпристрастен“.

По-рано източник заявил пред ТАСС, че „нелегитимното закриване“ на делото Литвиненко от страна на Лондон няма да остане без сериозни последствия за двустранните отношения.

„Налице е абсолютна неготовност на англичаните да отворят материалите за всичките си „игри“ с Александър Литвиненко и някои други заселили се във Великобритания руски граждани. Между другото, това показва, че стремейки се да „закрие“ делото за наша сметка, Лондон демонстрира на думи нежеланието си да „изостри“ двустранните си отношения с нас. Всъщност, очевидно е, че на бреговете на Темза продължават да не са готови за открито, справедливо и взаимно уважително обсъждане с Русия на сериозните въпроси“, заяви източникът.