МВнР на РФ: Ако изпитанията на КНДР се потвърдят, това ще стане нарушение на международното право

Ако провеждането на изпитания от КНДР на водородна бомба се потвърди, то това ще бъде нова стъпка на Пхенян по пътя на развитието на ядреното оръжие, което е грубо нарушение на нормите на международното право и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Подобни действия ще предизвикат изостряне на положението на Корейския полуостров, което и без това се характеризира с доста висок потенциал за военно-политическа конфронтация“, се казва в коментара на МВнР на РФ.

По думите на Захарова в Русия внимателно проучват изявлението на КНДР за успешното изпитание на водородна бомба и анализират данните за технически контрол. „В тази ситуация призоваваме всички заинтересовани страни да запазят максимално търпение и да не извършват действия, способни да предизвикат нарастване на напрежението в Североизточна Азия“, заяви тя.

В коментара също така се отбелязва, че руското външно министерство отново потвърждава „позицията в полза на дипломатическото разрешаване на проблемите на Корейския полуостров в рамките на шестстранния процес за преговори и скорошното начало на диалог, насочен към създаването на надеждна система за мир и сигурност в региона“.